Esteettömyys lyhytkasvuisuuden näkökulmasta
Ympäristön esteettömyys on tärkeää kaikille. Lyhytkasvuisille haasteita aiheuttavat pituuden lisäksi ulottuvuuden ongelmat. Osaan luustosairauksista liittyy poikkeavat vartalon mittasuhteet, jolloin esimerkiksi on vaikeaa yltää ottamaan kahvikuppia, joka on katettu liian kauas pöydän reunasta.
Fyysisen esteettömyyden lisäksi yhdistyksessä huomioidaan myös psyykkinen ja sosiaalinen esteettömyys. Yhdistyksen tapahtumiin jokainen on tervetullut sellaisena kuin on. Huomioimme uudet jäsenet ja kävijät. Tapahtumissa on monenlaista vertaistukea tarjolla, sillä jäsenistöllä on paljon tietoa erilaisista luustosairauksista, niiden aiheuttamista vammoista sekä ymmärrystä siihen miten vaikutusten kanssa voi toimia.
Sosiaaliseen esteettömyyteen kuuluu myös se, että jokaisella ihmisellä on mahdollisuus käyttää omia kykyjään, tietojaan ja taitojaan. Usein lyhytkasvuiset törmäävät uskottavuusongelmaan. Lyhytkasvuisen on todistettava olevansa ikäistensä vertainen, sillä usein häntä kohdellaan pituuden eikä iän mukaan.
Tapahtumia suunniteltaessa käymme tapahtumapaikalla etukäteen katsomassa tiloja ja palvelua esteettömyysvaatimukset huomioiden. Jaamme samalla tietoa ja sovimme, miten tilojen ja tapahtuman esteettömyyttä edistetään.
Kun lyhytkasvuinen nousee yhden askelman, vastaa se samaa kuin keskipituinen nousisi kaksi askelmaa kerralla. Polven ja lonkan kulmat ovat tällöin samat.
Esteettömyyteen liittyviä videoita ja sivuja
Sivuja:
Esteettömyyskeskus Eske
Ohjeita verkkosisältöjen ja viestinnän saavutettavuudesta
Papunet: Saavutettavuus
Videoita:
Lyhytkasvuiset, esimerkkejä esteettömyydestä:
- autonmuutostyöt
- asunnonmuutostyöt
- keittiönmuutostyös
- vauvan hoito
- vanhemmuus
- ulottuvuus ja arjen ratkaisut
- liikkumisen apuväline
ESKE: Lipunmyyntiautomaatin korkeus
ESKE: Pankkiautomaatin käyttö
Ympäristoministeriön ohjeet 2019